A Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános és Művészeti Alapiskola

Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramja

(TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0287)

2010. december 1. – 2011. június 3.

 

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott

támogatás összege: 9 975 320 Ft.

 

Kedvezményezett: Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános és Mûvészeti Alapiskola,

Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, 2083 Solymár, Templom tér 26.

 

C tábla

 

Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok valósulnak meg iskolánkban

Iskolánk 2010 márciusában benyújtott európai uniós (TÁMOP) pályázata pozitív elbírálásban részesült, így a diákok januártól több témában is egészségfejlesztési programokban vehetnek részt. Középpontba kerül az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás megelőzése, valamint a biztonságos szexuális életre való nevelés. Ezen kívül májusban nagyszabású kerékpáros roadshow látogat az iskolába, amely új sporteszközökkel is gazdagodik.

Iskolánk közel 10 millió forintos (100%-os) európai uniós támogatást nyert, amit az intézmény döntően színvonalas egészségfejlesztési programok megvalósítására használ fel. A projekt 2010. decemberében kezdődött, és a tanév végén zárul.

Januárban indult az egészséges táplálkozást népszerűsítő programsorozat az alsó tagozatos diákok számára. A hat alkalmas energiaegyensúly tréning célja, hogy a résztvevő gyerekek megismerjék a kalóriabevitel- és leadás egyensúlyának jelentőségét. Szintén januárban kezdődött a felső tagozatban a dohányzást, alkohol-és drog-fogyasztást megelőző program, a felvilágosítás és a prevenció érdekében, valamint a dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás által okozott egészségi és szociális károk visszaszorítására.

A programsorozat márciustól tovább bővült a biztonságos szexuális életre való nevelést elősegítő előadásokkal, és a kerékpározást népszerűsítő programokkal. Ez utóbbi keretében a rendszeres testmozgás, ill. a kerékpáros kultúra népszerűsítése a cél. A foglalkozásokon a diákok csoportos kerékpáros képzéseken és játékos vetélkedőkön vehetnek részt. Ehhez kapcsolódik az a kerékpáros roadshow is, amire várhatóan 2011. május 6-án kerül sor. Ennek keretében a tanulók közlekedésbiztonsági pályát teljesíthetnek, rövid kerékpáros versenyeken vehetnek részt, és tesztlapokat tölthetnek ki.

Végül, de nem utolsó sorban az iskola egészségnevelési pedagógiai programja kerül aktualizálásra, valamint közel 1 millió forint értékben sport- és számítástechnikai eszközöket vásárolhat az intézmény.

 

Bővebb információ:

 

Név: Marlokné Cservenyi Magdolna igazgató

Cím: 2083 Solymár, Templom tér 26.

Telefon: 06 26 / 560 812

Fax: 06 26 / 360 943

E-mail: marlokcsmagdolna@gmail.com